Maas en Waal

Maas en Waal

Het Land van Maas en Waal is een streek in Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal. Het gebied ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen en ten zuiden van de Betuwe en ten Oosten van het hertogdom 's Hertogenbosch. De regio omvat de twee gemeenten West Maas en Waal en Druten met daarin de plaatsen Dreumel, Wamel, Beneden Leeuwen, Boven Leeuwen, Druten, Puiflijk, Afferden, Deest, Horssen, Alphen, Maasbommel, Appeltern en Altforst.

Het gebied is pas laat in de twintigste eeuw ontsloten; daarvoor was het relatief geïsoleerd. Dit komt door de natuurlijke barrières die de Waal en de Maas vormen. Wie er niet moet zijn, trekt er ook niet doorheen. De bevolking is overwegend Rooms-Katholiek, hoewel in de tijd van de Republiek tevergeefs is geprobeerd de reformatie er in te voeren. Het was een arm en achtergesteld gebied, van waaruit ook velen zijn weggetrokken.

Het Maas-en-Waals dialect is sterk op het Brabants geënt en redelijk representatief voor het rivierengebied.

Aan het eind van de twintigste eeuw raakt het gebied zeer in trek als overloop van de Randstad. Historische dijkdorpjes zijn gewild bij Nederlanders die rust en ruimte zoeken, maar toch relatief snel in de Randstad willen zijn.

In 1995 - met de bijna watersnood - wordt een deel van Maas en Waal geëvacueerd. Daarna worden de dijken, ondanks eerder protest van natuur- en milieubewegingen, verbreed en verhoogd.

Pagina 2 van 6